ABM Baggrund

Biografi Moshe Feldenkrais
Anat Baniel Method for Children based on the teachings of Dr. M. Feldenkrais

 

Dr. Moshe Feldenkrais (1904 – 1984) var fysiker (Doktor i fysik, Paris Sorbonne), ingeniør og en højt gradueret Judo udøver. ¨Sundhed” var i Moshe’s overbevisning forankringen  mellem krop og sind. Længe før der forelå videnskabelige forskningsresultater, som understøttede Moshe’s teorier, arbejdede han med et mere cirkulært og systemisk helhedsperspektiv. Perspektivet handlede om mennesker og vores evne til at lære og genlære tabte færdigheder.
Feldenkrais’ metode er eksperimenterende. ’Selv-indlæring” er den fremtrædende forskel i sammenligningen med mere retningsanvisende terapeutiske tilgange. Feldenkrais er f.eks. citeret for at sige -”What I am after is more flexible minds, not just flexible bodies”. Ved at føle, tænke og opleve forskelle, bliver vi bedre til at sammenligne og forbedre en tilstand forbundet med f.eks. smerte. Således ændres grundforudsætningen for oplevelsen af problemet – og dermed af os selv.

Moshe pådrog sig en knæskade om bord på en ubåd under 2. Verdenskrig. Det var starten på udviklingen af hans metode! Lægevidenskaben mente at kunne ”fikse” knæet – men med udsigt til en operation som formentlig ville henvise Feldenkrais til et liv med nedsat funktion og smerte, valgte han i stedet at omgå problemstillingen fra et videnskabeligt perspektiv.  Med sin viden om fysik, anatomi og fysiologi, lærte Moshe sig selv at omgå sin skavank fra et cirkulært helhedsperspektiv omkring bevægelse. Fra 1940´erne og til hans død i 1984 udviklede Moshe en ny læringsmetode baseret på opmærksomhed og fokuseret bevægelse. I dag kendes metoden som Feldenkrais-metoden og er udbredt verden over.